Nic nedlužíte, ale stejně vám nechtějí půjčit. Co může být důvodem?

12.bře 2021

Rozhodnete si koupit něco více nákladného a nabídnou vám možnost rozložit platbu do splátek. Výhodná nabídka, proč ji nevyužít. Vyplníte potřebné formuláře, uvedete všechny požadované informace. Jenže ouha, při schvalování dojde k zamítnutí. Pracovník, který žádost s vámi vyřizuje netuší, proč k tomu došlo, jen ví, že byla zamítnuta. Vždyť nikde nic nedlužíte! Začnou se vám honit hlavou různé myšlenky a přemýšlíte, jestli někde nějaký účet nezůstal omylem nezaplacen. 

Rozhodnete se prověřit, jestli někde přece jen nedlužíte. Zde zjistíte, že jednotná databáze dluhů neexistuje, ale Bankovní a Nebankovní registr společně se SOLUSem by vám mohly napovědět. Dozvíte se, že v nich žádný záznam nemáte. Tak kde je zádrhel?

Odpověď může být docela jednoduchá. Ač aktuálně máte všechny své účty v pořádku a jste bez záznamu v dluhových rejstřících, je dobré se podívat i na to, jak tomu bylo v minulosti. Najednou si uvědomíte, že před třemi lety vám kvůli manželovi exekutor prodal byt, dva roky zpátky došlo k výpadku několika plateb za telefon apod. a hned máte odpověď. Tyto záznamy se v rejstřících uchovávají několik let (4 roky v případě Bankovního a Nebankovního registru), finanční instituce je při ověřování úvěruschopnosti vidí a na jejich základě půjčky schvaluji či neschvalují. 

Můžete namítat, že je to minulost, že nyní je zcela jiná situace. Jenže na ověřování bonity a zkoumání finanční historie je kladen stále větší důraz. Je dobré si to uvědomit. S takovou historií se pak nemůžete divit, že finanční instituce raději půjčí někomu, kdo v minulosti vždy své dluhy řádně splácel.

Foto: burst.shopify.com