Přehled všech svých dluhů jen tak nezjistíte

01.bře 2021

Lidé, kteří připravují svatbu a chtějí si vzájemně prověřit, jestli náhodou někde něco nedluží. Ti, kteří se rozhodli aktivně přistoupit k řešení svých závazků, ale třeba i lidé, kteří stále čtou v médiích, že kvůli pár korunám na někoho přišel exekutor. Ti všichni by chtěli znát přehled všech svých dluhů a nedoplatků. Jenže ono to není jen tak.

Kliknout na jedno tlačítko, nebo vyplnit jednu žádost a získat přehled všech svých prohřešků? Ideální. Bohužel nežijeme v ideálním světě. Stane se, že z účtu neodejde pravidelná platba, vznikne nedoplatek za energie, zapomene se uhradit pojistka, nezaplatí se popelnice apod. Věřitelé běžně platby urgují, jenže stačí se přestěhovat, nenahlásit novou adresu či nové kontaktní údaje a může být zaděláno na zbytečný problém. 

Jako dobrý začátek prověřování je obrátit se s žádostí o výpis na Bankovní (BRKI) a nebankovní (NRKI) registr klientských informací. Společně provozují portál www.kolikmam.cz. Evidují pozitivní i negativní informace o klientech. Ty se v registrech uchovávají až čtyři roky po ukončení smluvního vztahu. Opožděné splátky se v nich objeví při každé měsíční aktualizaci dat. Do BRKI dodává data 25 bank, do NRKI 37 leasingových a úvěrových společností. Písemný výpis z jednoho registru stojí 200 korun + poštovné (z Bankovního i Nebankovního registru se žádá zvlášť); elektronický výpis 100 korun. 

Nově je možné využít i REPI - Registr platebních informací. Byl založen za účelem sdílení informací mezi jednotlivými členy, kteří poskytují svým klientům nějakou službu založenou na splátkách - půjčkách, nákupy na splátky nebo nákupy na fakturu. Registr REPI obsahuje pozitivní i negativní informace o platební historii klientů. Členové REPI jsou společnosti, které chtějí prověřit klientovu historii plateb před tím, než mu poskytnou nějakou splátkovou službu. Jsou to jednak poskytovatelé úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby, poskytovatelé kabelových televizí, utilit a ostatních splátkových služeb. Výpis stojí 100 korun. 

Sdružení SOLUS sdružuje řadu společností z různých ekonomických sektorů. Jsou mezi nimi banky a stavební spořitelny, nebankovní finanční instituce, poskytovatelé telekomunikačních služeb, distributoři energií, poskytovatelé P2P půjček a další společnosti z oblasti obchodu a služeb. Nejlepší cestou jak velmi rychle získat výpis z registrů SOLUS je služba NejsemDlužník.cz. Jedná se o plnohodnotný výpis závazků po splatnosti a kromě výpisu z registrů SOLUS obsahuje navíc ještě výpis z Centrální evidence exekucí a Insolvenčního rejstříku. Výpis dojde přímo na Váš e-mail, pokud objednávku uhradíte platební kartou, přijde Vám výpis obratem a bez čekání. Cena je od 200 Kč dle typu výpisu.

Následným krokem může být výpis z Centrální evidence exekucí. Tento výpis vám připraví na každém CzechPointu. Zájemci se ale musí připravit na to, že za jednu stranu výpisu zaplatí 60 korun. Nicméně díky tomuto výpisu si lze věrohodně ověřit, zda byla na konkrétní subjekt nařízena exekuce podle exekučního řádu, který soudní exekutor byl pověřen jejím provedením, o jakou vymáhanou povinnost se jedná, kdy byla exekuce nařízena nebo zda byla pravomocně odložena či zastavena. Tuto evidenci provozuje Exekutorská komora ČR.

Ovšem pokud jste v situaci, kdy opravdu nevíte, komu všemu dlužíte, měli byste kromě registrů obeslat pro jistotu i své dodavatele pravidelných služeb – elektřina, voda, plyn, telefon, internet, nájemné. 

Ač žádná společná databáze dluhů neexistuje, existují podvodné firmy a registry, které tvrdí, že takovými přehledy všech dluhů disponují. Pozor na ně! Výpisy z takových registrů nemají žádnou váhu. Zbytečně byste jen utratili své peníze. 

Foto: burst.shopify.com